قلیان
قلیان از اوایل صفویه در ایران مرسوم گردید و میگویند به زمان شاه طهماسب اول می رسد و گویا توسط ایرانیان و هندیان اختراع گردیده است. قلیان در خاورمیانه و شمال آفریقا رواج بسیار دارد.
قلیان یک دوره رکود نسبی در ایران داشت یعنی مادر بزرگها قلیون می کشیدند ولی در نسل بعدی آنها طرفدار کمتری پیدا کرد ولی از دهه 80 جرقه وار در میان نسل جوان رایج شد و دختر و پسر پا به پای هم شروع به کشیدن تفریحی قلیان کردند و بسرعت کافه های فراوانی در گوشه و کنار شهر جهت قلیان کشی صرفا جوانان دایر شد هر چند هنوز قهوه خانه های قدیمی که پیرمردها در آن قلیون می کشیدند وجود داشت. قلیون حتی وسیله مناسبی شد که دختر و پسر ساعاتی را در کنار هم باشند و خوش بگذرانند. همین هم باعث شد که کافه ها شکارگاه گشتهای ارشاد و نیروی انتظامی بشود و هر از گاهی چند نفری را به پاسگاه هدایت کنند و بعد هم که پای پدر مادرها باید وسط می آمد و آن داستانها. و اینجا کافه هایی ارزشمند شدند که بهر علت نیروی انتظامی داخل آن نمی آمد و جمعهای دوستانه با دغدغه کمتری وقت میگذراندند.
بعد هم که ناگهان معلوم شد همه مشکلات فرهنگی، اقتصادی،سیاسی مردم ما مربوط به قلیون کشیدن است و تمام تلاش مسئولین شهر بر این شد که این بلای خانمان سوز را ریشه کن کنند. و کشیدن قلیون غیر بهداشتی اعلام شد و اکثر کافه ها از سرو قلیون محروم شدند.
البته این ممنوع شدن تقصیر هیچ گروه و دسته ای نیست. یک موضوع فرهنگی مردم ماست و همیشه هم بوده است. فراموش نکنید ساعت مچی، کلاه شاپو ، کفشهای امروزی، کت شلوار، کراوات و خیلی چیزهای دیگر در بدو ورود به ایران حرام اعلام شده اند و مردم آن زمان همدیگر را از روی آوردن به این چیزهای نوظهور منع میکردند. حتی موضوع مذهب هم در میان نیست نه! علاقه نداریم مدل زندگیمان تغییر کند شاید میترسیم شاید هم چون نمیدانیم از آن میهراسیم. البته این وسط مصلحت اندیشی بزرگانمان را هم نمیشود نادیده گرفت منظور از بزرگان افراد مسن تر فامیل و شهر و محله است جالب است که اولین ماشین دودی بین طهران و شاه عبدالعظیم را کسی سوار نمیشد و ناصرالدین شاه مجبور شد دستور دهد مقامات دربار در ابتدا سوار شوند و برخی از آنان با کفن سوار قطار شدند و بقیه هم ذکر گویان! بنظرم ترس و مصلحت اندیشی بیشتر باعث این موضوع فرهنگی شده تا مذهب . دلیلش هم اینکه همان مردمی که با زور حجابشان را برداشتند دیگر امروز با زور هم حجابشان درست نمیشود!
همین مصلحت اندیشی ها باعث شد که ویدئو ممنوع شود یعنی اندیشیده شد که اگر جلو ویدئو را بگیریم جوانان و مردم خیلی از چیزهای ناشایست را نمی بینند حال اگر چیزهای خوب را هم با این وسیله نبینند اشکال ندارد به شیوه دیگر می آموزند. چه تلاشهای شبانه روزی شد وظیفه اصلی گشتهای شبانه جاده ها و خیابانها این شد که کلیه وسایل خودروها،کامیونها و اتوبوسها را خوب بازرسی کنند مبادا ویدئویی در میان آن باشد. درآن زمان خلاف بزرگتر ازاین وجود نداشت.
چند سال بعد ماهواره پیدا شد باز همین مصلحت اندیشان فهمیدند که ویدئو که همگانی شد را فراموش کنند و مراقب عدم شیوع ماهواره شوند. باز جه تلاشهای شبانه روزی جهت کسب اطلاع و رفتن و جمع آوری دیشها و غیره. این موضوع هم عاقبت دلخواهی نداشت همه صاحب ماهواره شدند. بعد هم که ممنوعیت روابط دختر و پسر و کنترل عدم انتقال تصویر توسط تلفن همراه که با آمدن تلگرام به باد رفت.
یکی از قشنگترین بحثهای طولانی مجلس این بود که با امکانات جدید تکنولوژی اجازه بدهیم که شماره شماره گیرنده را مخاطب ببیند یانه. این اصلا موضوع شرعی و عرفی ندارد ولی مراجعه کنید ببینید چه سخنرانیها و چه مخالفان سرسخت!
یکی از نکات جالب این مشکل فرهنگی این است که همانها که با هر موضوعی مخالفت می کنند خود عبایی از استفاده از آن را ندارند و بنظرشان می آید که ما که منحرف نمیشویم باید مراقب دیگران بود. یک مثال جذاب از این مورد اینست که دو برادر هر کدام فیلمهای خاصی را می بینند ولی مراقبند که دیگری چشم و گوشش باز نشود و در صورتی که ببیند دیگری دارد مشاهده می کند بشدت هم با وی برخورد می کنند و حتی ممکن است کار را به پدر و مادر هم برسانند. این واقعا جذابیت فرهنگی منحصر به فرد ماست. به همین علت است که ما هرگز در کشورمان آمار کارهای زشت را نداریم شاید فکر میکنیم باعث جری شدن بقیه میشود ولی چون آمارش را نداریم پیش بینی لازم را هم برای کنترلش نمیتوانیم داشته باشیم
آخ از قلیون افتادیم
قلیون انواع بسیار مختلفی دارد که تصاویر آن را در ادامه میبینید ولی هنوز همون قلیون چوب سرخ است که حرف اول را میزند با تنباکوی دوسیب!
آبان 96
سایت sadinam.com